Nieuw in het dorp: “Hier zegt iedereen elkaar gedag!”

Geen nieuwbouw zonder tuinhekken en hedera
Nieuwbouwwijk De Keyser in Middenbeemster belooft ‘rust, ruimte en groen’, maar voor hoe lang? De roep om meer huizen is immers groot. Nieuwkomers Remi en Manon laten het rustig op zich afkomen.
Het zou jammer zijn als dit een soort stad wordt, maar ja….

“We wilden meer rust en landelijk wonen”, vertelt Manon Wesselsz. “En meer tuin en een garage om te klussen”, zo vult manlief Remie Lutter aan. Na vijf jaar zoeken hebben ze het gevonden: sinds juni (2021) zijn ze de trotse eigenaar van een ruime twee-onder-een-kap woning in nieuwbouwwijk De Keyser in Middenbeemster. Volgens de projectontwikkelaar is De Keyser ‘een gezellige woonbuurt, die staat voor ‘dorps wonen’: je ontmoet er buurtgenoten en geniet er van rust, ruimte, groen en water’. In en om de meeste huizen wordt nu nog volop geklust en de piepjonge hedera moet alle tuinhekken nog met groen overwoekeren, maar dat dorpse karakter lijkt nu al een feit. “Hier zegt Iedereen elkaar gedag, “ aldus Remie, “dat doe je niet in Purmerend, het is hier veel gemoedelijker.” Manon: ”Echt heel Leuk!” Niet dat ze Purmerend Zuid, waar ze 25 jaar hebben gewoond, willen afvallen, maar dit bevalt gewoon beter. Die XL-supermarkt om de hoek missen ze ook niet. Nee, ze zijn blij met ‘de’ slager, ‘de’ bakker, ‘de’ bloemist en “er is zelfs een ijssalon”. En alles fijn op loop- of fietsafstand, want dat was óók wat ze zochten.

Voor hun werk gaan ze trouwens nog wel naar Purmerend. Met de (nieuwe) e-bike, want met wind tégen is de afstand hen net te groot voor de ouderwetse spier-bike.

Perspectief

Aantal woningen

In de Beemster in
2020: circa 4000;
in 1832: 435 waaronder 332 boerderijen

Woonoppervlak per persoon (2020)

Beemsterlingen: 77 m2
Nederlanders: 65 m2
Duitsers: 47 m2
Britten: 44 m2

Inwoners

De Beemster: 2078 in 1743 – 10.100 in 2021 – 13.000 in 2036.
Nederland: 17 miljoen in 2021 -19 miljoen in 2039.
Wereldbevolking: 8 miljard in 2023 – 9 miljard in 2037.

Bronnen: CBS, Nidi en De Correspondent

Groene weides of nieuwbouw?

Manon en Remie waren al eens wezen kijken in Zuidoostbeemster, een dorp dat grenst aan Purmerend, maar naar hun smaak staan de huizen daar “te dicht op elkaar en het is er te druk.” En het was ook “een beetje alsof je nog in Purmerend woont”. Hun oog viel op De Keyser, een bouwproject van in totaal 590 woningen die in fases worden opgeleverd. Ze schreven in voor ‘deelproject twee’ maar werden uitgeloot. Bij deelproject vijf grepen ze opnieuw mis, maar enkele maanden later haakte een koper af en zo vielen ze alsnog in de prijzen. 

De meeste woningen worden opgeleverd mét hek én hedera

Veel woningzoekenden zijn al langer dan vijf jaar op jacht naar dat begeerde huis. De druk op de Beemster om meer ruimte te bieden voor beton en stenen is groot. Is het tweetal niet bang dat die beloofde ‘rust, ruimte en groen’ en dat ‘dorpse karakter’ straks verloren gaat? Wat als die groene weides, nu nog om de hoek en wellicht nog beschermd door regelgeving, straks ook worden volgebouwd? Remie: “Het zou jammer zijn als dit een soort stad wordt, …” Manon: “Maar het zou heel dubbel zijn als wij zouden zeggen dat dat niet zou mogen. En het zou ook fijn zijn als onze dochter van negentien, die nu nog thuis woont, hier straks ook een huis kan krijgen.”

Woningbouwproject De Keyser in Middenbeemster

Bejaarden(te)huizen tegen woningnood

De oplossing voor de ‘woningnood’? Remie weet het wel: “We moeten weer bejaarden-tehuizen opzetten, net als vroeger. Zo komen er meer woningen vrij.” Het moeten wel fatsoenlijke tehuizen zijn, voegt hij even later toe. Hij ziet nog een andere oplossing: “In onze wijk staan zes ‘slimme woningen’. Daar zijn de beneden- en de bovenverdieping aparte woningen. Heel geschikt voor ouderen die geen behoefte meer hebben aan een grote woning en heel betaalbaar voor starters.” Er zouden meer van die slimme woningen moeten komen, meent Remie en dat zou belastingtechnisch (meer) gestimuleerd moeten worden.